miercuri, 21 ianuarie 2009

Borş Cosmic

Întrucît colegul Calulverde (a nu se confunda, în nici un caz, cu penibilul ponei roz) a fost un pic nemulţumit că borşul a fost doar pretextul unei furtuni misogine, revin, cu reţeta borşului cosmic.

Borş Cosmic

Se schiziţionează de la prăvălie (megaimage sau alta) o pungă de zarzavat pentru ciorbă sau supă congelat – sîntem burlaci, ce naiba, nu stăm ca proasta să curăţăm şi să tăiem (da’ să ştii că şi ele tot aşa fac).
Tot de la prăvălie se achiziţionează un pachet de amestec de pui pentru ciorbă – are tot ce e mai bun: spinare, tîrtiţă, aripi… dacă nu se găseşte, sînt bune şi inimi cu pipote (rînze).
Se achziţionează un litru şi jumătate de borş de la o femeie din piaţă. Să fie cît mai acru.

Buun. Acasă:

Se pun 2litri de apă la fiert într-o oală de 6 litri.
Cînd fierbe izgheşti zarzavatul congelat (nu-l dezgheţi, da’ scrie şi pe pungă).
După cîteva minute izgheşti şi puiu’.
Pui sare – nu ştiu niciodată cîtă.
Laşi la foc mic, cu capacul pus vreo juma de ceas şi mai bine.
Acuma urmează să torni borşul, dar înainte de asta, cumnată-mea mi-a zis să pun o lingură zdravănă de bulion – nu ştiu exact la ce e bun, dar ştie ea mai bine.
Ai pus bulionul? Bun, după 4 minute toarnă borşul şi lasă-l să fiarbă vreo zece minute.
Mai pune matale şi nişte patrunjel uscat sau viu tocat (mai greu, că trebuie spălat, ales, tocat etc.).
Gustă – dacă nu-i destul de acru, poţi să pui două linguri de borş magic.
Mai pune şi nişte leuştean uscat dacă găseşti la prăvălie.
Eu am pus şi Oregano (că nu mai ştim să spunem măghiran!!!).
După zece minute dă-i un clocot de 2-3 minute, nu cumva mai mult.

Gata, eşti un om liber!
Umflă-ţi burta, mergi în pula goală prin casă, dă băşini dacă-ţi vine, aruncă-ţi şosetele unde vrei tu, du gunoiul numai şi numai dacă vrei, şi NU UITA! – RÎGÎIE CÎT POŢI DE TARE! – poţi să spui şi „pardon”, aşa, degeaba, de amuzament.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Obiectiuni la reteta:

Se pune intai carnea la fiert, se fierbe f mult. Nu vrei carne din bors, vrei un bors bun. Daca vrei carne, mananci friptura sau circuli la ore de varf. Asa ca se poate desira de pe oase, nu conteaza, ideea e ca se fierbe fffff mult. Plus ca asa iese tot din oase si acolo e miezul gustului.
Apoi se pun legumele in ordinea fierberii lor. Nu fierbi ardelul cat fierbi telina. Ardelul se va chifligi, telina va ramane fibroasa. Ca reper, uite intervalele de fierbere ale legumelor (acestea se calculeaza din momentul in care crezi ca va fi gata borsul, mergand inapoi cu timpul):
- ceapa, morcov, patrundel, telina: nelimitat (deci le pui la inceput)
- conopida: 20 minute
- morcovul nr 2 (ala estetic, pe care nu-l scoti, ci il papi): 15 minute
- ardelul: 10 minute
- cartofii: 10-12 minute
- porumb (daca pui): 3-5 minute
- zarzavat uscat: 2-3 minute
- zarzavat viu: 1 secunde

Rezumat: pui carnea la fiert si apoi pui legumele in ordinea aia. Mai poti adauga la urma pentru gust o ceapa prajita, e delicioasa.
Pentru gourmeti si la moft, din borsul asta se poate scoate carnea (si se da cainelui, bietul, ca numai prin bucatarie is gaseste de lucru) si se pot adauga bucati de pulpa de pui dezosata si facuta pe gratar. Rezulta ceva de nedescris de bun.

Atentie:
1. nu pune bulionul decat dupa ce au fiert cartofii. Recomand pe langa bulion si niste pasta de ardei dulce.
2. borsul se adauga clocotit, nu rece.
3. FAITES LES SIMPLE! Nu pune oregano&shit. Poti pune putin cimbru si ceva tarhon.

Ceea ce tocmai ati citit e reteta unui bors pe care nici o femeie vreodata n-o sa-l faca atat de bun.

Iulian

Anonim spunea...

A, si mai e ceva. Un mare secret care arunca acest bors in ceruri. Dar sorry, secretul e secret.

Anonim spunea...

Faci, progrese, esti din ce in ce mai liber, dar iti spun un secret. Inainte de al adauga in recipientul de preparare, borsul se clocoteste. Altfel produsul final prezinta o turbulenta greu de acceptat de un gurmand, dar probabil admirabila pentru un burlac liber.

Simona

P.S. Nu uita ca mai exista un ingrediant cu mare valoare...leustean.
Nu dispera intr-o bun a zi vei fi si liber.

Zorba spunea...

@anonim

Distinse,
reteta dumitale deja e reteta in toata legea. Dupa cum ma stii, lenes si dugles, probabil ca voi face asa ceva dupa 5 cutii de redbull. Eu dadusem o reteta pe care orice celibatar care detesta efortul fizic de orice fel o poate aplica. Dar iti multumesc din suflet pentru completari si sfaturi.

Zorba spunea...

@simoshimo

"Inainte de al adauga in recipientul de preparare, borsul se clocoteste"

Ei bine, aici parerile sint impartite. Cumnata mea, care cam stie ce spune, mi-a spus sa-l izghesc crud. La fel face si mama, care e campioana mondiala si olimpica la bors. O sa merg in continuare pe mina lor. Leustean n-am gasit, nici viu, nici mort. Data viitoare, la Bors Galactic.

Anonim spunea...

Pofta buna!