miercuri, 19 august 2009

Şablonarzii

Surse de stres sînt peste tot în viaţa omului: zgomote, muncă, deadline-uri, vecini tîmpiţi, nevastă etc. Ca să faci slalom printre ele îţi trebuie umor. Dar şi cu umorul e greu, fiindcă există umor şi umor. Ah! – umorul are atîtea niveluri, încît el însuşi poate deveni sursă de stres. De la Vacanţa Mare sau Buzdugan&Morar şi pînă la Seinfeld sau George Carlin e cale lungă, mai lungă decît Calea Lactee.

O sursă cumplită de stres pentru mine sînt persoanele care, nefiind dotate cu umor natural, ţin totuşi neapărat sa fie spirituale, să te facă să rîzi, cum ar veni, cu orice preţ. Există o categorie de oameni care mă stresează cumplit: Şablonarzii – aşa i-am denumit eu. Oamenii ăştia te hăituiesc oriunde te prind cu hazul lor forţat şi, fiindcă nu au motoraşul propriu cu care să creeze, îşi folosesc memoria. Stocheaza tot felul de fraze şi de jocuri de cuvinte şi ţi le livrează cînd ţi-e lumea mai dragă şi de multe ori cît se poate de inadecvat momentului, ca nuca-n perete, sau ca musca-n lapte, ca să zic aşa.

Te aşezi la masa cu unii şi îi auzi cu celebra glumă „Ia şi mănîncă, că e bună, e cu carne de porcule”. Şi se pun pe rîs, frate, de zici că au inventat atunci umorul. Sau dacă e cu carne de pasăre, obligatoriu se aude un glas imbecil care spune „de păsărică”. Şi tine-te haz, tată!

Vrei să ieşi la o ţigară cu colegii de birou. Invariabil e unul care se crede mare spiritual cu obosita şi stupida „Hai să fumăm în gură”!!! Sau invitaţia la masă la fel de idioată „Hai să mîncăm în gură”.
Of…
Te apuci să povesteşti cum ţi-a crăpat hard-diskul şi cum ai pierdut tot ce aveai in computer… greşeală mare – automat se aude vocea tembelă a colegului spiritual: „unde dai şi unde crapă”.
Dacă faci imprudenţa să foloseşti în cine ştie ce context cuvîntul "înainte" te-ai fript. Se bagă idiotul cu cumplita „că înainte era mai bine”. Cînd pizda mă-ti era mai bine inainte, băi cretinătate patentată?!? Călca-te-ar tramvaiul 21 să te calce de zeamă verzuie ce eşti!

Am cunoscut cîndva o tipă. Blondă. Mişto. Sexy. De treabă. De gaşcă. Futăcioasă. Cu maşina ei. Cu casa ei. Cu banii ei. Ai crezut ca m-am scos? Neeeee!... nici gînd! Încă din prima m-a luat cu „chiar dacă-s blonda să ştii ca am uşoare urme de inteligenţă”. Aha… am gindît înspăimîntat – din prima un şablon. A continuat cu şabloane peste şabloane deşi îi sugeram discret că mă agasează, pînă a culminat cu şablonul care m-a pus pe fugă definitiv: „Să nu uit să-mi cumpăr hîrtie inginerică”. Hîrtie inginerică… băga-mi-aş pula să-mi bag astă’ şi mîine!

Ce sînt şabloanele? O definiţie care-mi vine acum în minte e UMOR DISPERAT. Creiere uscate care vor să pară cu orice preţ strălucitoare. Au văzut ca oamenii care stîrnesc rîsul sînt apreciaţi , „populari” şi au succes în societate.

Nu ştiu dacă am reuşit să-ţi stîrnesc rîsul cu cele de mai sus; ce stiu e că nu e deloc de rîs.

Sînt multe şabloane şi mulţi urangutani care fac abuz de ele, dar mai ales de umorul, de răbdarea şi de bunul meu simţ. Nu o colecţie de şabloane se vrea această postare, ci un strigăt de ajutor.

21 de comentarii:

Vrajitoare spunea...

Ooooh, da! Ingrozitoare specie!
Intalnirea cu un sablonard este una dintre situatiile cele mai penibile din viata!

Suntem captivi in capcana diabolica creata de bunul nostru simt autentic si hibridul fabricat de societate al bunului simt, numit cod al manierelor si implantat in noi prin educatie.

Cand intalneste "sablonul de spiritualitate", bunul nostru simt autentic, ofensat si revoltat, isi zbarleste coama si ne inunda cu adrenalina, pregatind forta nimicitoare a pumnilor si suturilor pentru atacul in legitima aparare...
Dar, stupoare! Deodata apare un dusman neasteptat: bunul-simt hibrid! Calul troian implantat in noi sare in apararea prostului gust... Cu o forta uriasa, hidoasa inventie anihileaza actiunea de salvare a integritatii noastre emotionale!

Sunt prosti, dar multi.
Este o specie cu inmultire mult mai rapida - si in sens propriu, si in sens figurat - sindromul este iute molipsitor.
Structura de rezistenta a societatii ii adora, fiindca in randul sablonarzilor se gaseste si cea mai mare concentrare de obedienta...

Visul inregimentarii comunitare: nu doar uniformele vestimentare, principiile, opiniile si manifestarile prefabricate sau existentele standard, dar si sabloanele verbale.
Repet: KKK, vaccin inhibitor de protectie sau case Orasul fericit?

Zorba spunea...

@Vrajitoarea

Esti nebuna...

Anonim spunea...

oooooffff ce m-am saturat si eu de ele
obosnuiamsa ma uit la reclame ca sa inteleg macar despre ce rade lumea. Intre timp am realizat ca ei sunt tampiti si eu nu aveam ce face. Ma bucur ca nu sunt singura
Georgiana

Anonim spunea...

bre, m-am prapadit de ras. Stiu ca nu asta iti doreai da' na...

alivanca ta

Zorba spunea...

@alivanca

ai ris, hai? si eu ma zbat aci ca ţiparu-n chiuveta...

Anonim spunea...

Stii ce ma enerveaza pe mine cel mai tare? Ma enerveaza blogurile. Mai precis cei care scriu pe ele. Care se cred detinatorii adevarului suprem, care cred ca daca rasufla cate un truism pe net, inseamna ca sunt mai liberi/trendy. Cand mai vorbesti cu cate unu': si ce-ai mai facut, ce mai zici? Pai nu imi citesti blogul? Si iti indeasa pe gat o adresa de net. Normal ca pe orice om cu capul pe umeri il enerveaza umorul de prost gust, sau mai bine zis lipsa umorului, dar nu cred ca era nevoie sa citesc asta pe net ca sa imi dau seama. O sa ma intrebi: atunci ce pula mea cauti de pui posturi la mine pe blog? O sa iti raspund. Ma fascinati. Serios. Cred ca in fiecare seara stati si va ganditi: ce pula mea scriu eu maine pe blog? Asta am zis, as mai putea sa ii dau cu aia dar s-a fumat, trebuie sa par si destept si informat... Si atunci ajungi precum majoritatea sa iti exprimi frustrarile fata de o societate necivilizata, bolnava si cenzurata. Noroc ca te avem pe tine ca sa ne luminam. Iti multumim. Si iti reamintesc-asa cum bine spunea un amic-ca totul este de cacat in afara de pisat.
Un prieten.

Zorba spunea...

@Un prieten

Draga Un prieten, nici nu stii cita dreptate ai. Daca ai sti cum ma zbat in fiecare noapte sa gasesc subiecte de scris pe blog si cum ma lupt in fiecare dimineata la cafea cu jivina asta al carei proprietar sint, Adevarul Suprem, ti-ar fi si mai tare mila de mine. Nu stiu cine e amicul cu vorba atit de profunda, aia cu cacatul si pisatul, dar presupun ca e un imbecil total, sau un scatofil pasionat.

Anonim spunea...

Nu te-ai putut abtine, nu? Si vorbesti de sabloane... Cred ca e viata ta. Am mai smuls un comment, e vremea sa peroram. Iar amicul meu e un tip forte ok, care a reusit sa sublinieze foarte bine ceea ce faceti voi... totu-i de cacat, numai noi suntem misto. Astept raspunsul. Te poti abtine? Nu.
Un prieten.

Zorba spunea...

@Un prieten

Dragul mieu,

Cum adica nu ma pot abtine? Adica ce vrei dumneatale, sa spui lucruri pe un blog, orice vrei si cum vrei si gazda sa se abtina, adica sa taca? E o regula noua si n-o stiu eu? Si hai sa lamurim o chestie: vorba aia "totul e de cacat inafara de pisat" e peste tot pe internet si e slaba rau de tot. Poate avea o anumita valoare la o betie strasnica, cind unul dintre betivi, de obicei Betivul Alfa, o rosteste adinc iar ceilalti ii dau dreptate negresit: "Asa eee!"
Bucura-te, Un prieten, ca exista bloguri, bucura-te ca oricine poate sa spuna ce vrea, cind vrea si in ce fel vrea. Nu cred ca ti-ai dori o lume in care sa n-ai voie si nici unde sa spui ce-ti trece prin cap. Am trait intr-o asemenea lume si mi-a fost de-ajuns. In lumea aia vorba "Totul e de cacat inafara de pisat" era cit se poate de valabila.
Bucura-te ca exist si saluta-ma, asa cum te salut si eu. Si fiara fara chip de pe umarul meu, Adevarul Suprem, te saluta!

Anonim spunea...

Probabil ca de la lumea aia ti se trag frustrarile. Si probabil tot de-aia ai si tonul asta de baba nemultumita permanent. Abia astept sa vad ce mai scoti maine. Abia astept...

Anonim spunea...

Ah, am uitat! Misto ironiile! ma pis pe mine de ras!!!!! Not!

Zorba spunea...

@Un prieten,

Uite vezi, eu am crezut ca intru intr-un dialog. Cind colo, dumneata porti un monolog. Nu vezi, nu auzi, nu te intereseaza decit de dumneatale. Sari la beregata, incerci sa jignesti, nu-ti iese si gata. Esti un personaj tragic, pe bune, cum altfel se explica ca intri pe un blog ca sa monologhezi?
Hai linisteste-te, te rugam...

Dorina spunea...

Ma intreb daca in Patagonia or fi bloguri...

Anonim spunea...

Hai, fie cum zici tu... Si daca folosesti si plurarul majestatii(pentru ca nu vad sa mai fie cineva pe-aici, ce surpriza) o sa ma potolesc. O sa fiu si eu ca tine, un trist. Asa e, mai, Zorba! Intr-adevar! Ce ma enerveaza astia! In ce lume traim. Probabil ca mai asteptai exemple, dar mi-e lene. Doar e treaba ta, tu esti "gazda". mai spune-ne, "te rugam".
Un prieten deja bun. ...sau dupa cate post-uri devin?

Anonim spunea...

dau si eu sa citesc raspunsurile tale si decopar un razboi intre cine detine adevaruri supreme sau mai putin importante. Zau asa... Nu aveti treaba oameni buni?
Toate frazele care conteaza in viata au ajuns sa fie considerate sabloane. Apoi ca sa fim mai interesanti sau mai "inteligenti" am inventat alte sabloane.
Ceea ce ai postat tu, parca se referea la umorul de prost gust al unora si secundar doar la sabloane sau blocaje psihologice .
Georgiana

Gabriel spunea...

@Un Prieten,
Stiu ca citesti mult prin blogocub (nu sfera ca e de prisos pentru aia colturosi). Te-ai slefuit ca un diamant cu multe fatete; pacat ca-ti lipseste si sclipirea!
Omul a comentat o realitate crunta si omniprezenta....Oare nu este si asta o chestie de blogedit?
Ai o anumita lista de "tematici" care ar trebui sa faca obiectul blogarelii si te oftici cand pe alti-ii doaren cur de templateuri?
Ca esti tu asa de destept si vrei sa-l imiti pe Badea (macar la el asa e structura si recunoaste asta in direct la sticla aia de-ti tine tie loc de carte) asta se observa, da sa vii cu proverbe, zicale si zicatori scorojite de trecerea timpului....Pai esti prost daca abia cum ai aflat asta de la prietenul tau ganditor...
Hai sa-ti spun o dezlegare plauzibila la vorba asta de duh(nire):
Totul este de cacat inafara de atom!

Zorba, m-ai intristat....Acum mi-am dat si eu seama de ce ma enerveaza cumplit unii destepti...

Zorba spunea...

@Gabriel

Multumesc pentru comentarii. Am, tosusi, o rugaminte, si anume sa nu-i jignesti pe ceilalti comentatori. "Un prieten" nu merita calificativul de prost, chiar daca nu a bagat de seama ca am folosit pluralul "te rugam" ca o forma de ironie (adica noi, ceilalti, muritorii, sau oamenii cu scaun la cap te rugam) si nu ca plural de majestate. Asadar, chiar daca o ironie e prea subtila pentru cineva, acela nu merita sa-i spunem prost. De acord?

Gabriel spunea...

Ok Zorba, remarca este corecta.
Fac replace la "prost" cu "not updated" ca sa justific sensul de prost...Iar el prost nu e, stiu pe unii care n-au habar sa porneasca calculatorul si totusi ne conduc tara....asa ca...
Reformulez, ca sa-l conving de buna mea intentie:
So, you are not updated dear friend.

Gabriel spunea...

Off Topic:
Zorba, imi fac harakiri cu o pana daca nu-mi spui cum puii mei pot sa-mi adaug un counter de vizitatori pe pajistea personala.
De 4 zile caut printre mizeriile de gadgeturi, si nu gasesc...
De unde l-ai luat frate?

Zorba spunea...

@Gabriel

Domnule, am fost plecat la Vama si iti dai seama ca m-a durut in pana de pana cu care-ti faci harakiri. Acuma... drept sa-ti spui, am uitat de unde mi-am luat eu counter, dar daca o sa-mi amintesc, o sa-ti dau de stire. BTW - sint multe countere pe netul asta. Pune mina si incearca, si daca nu reusesti, poate-mi amintesc eu, dupa cum iti cu drag adzicu mai la nord.

Gabriel spunea...

gasit...ma gandeam ca e un gadget ceva......mi-ai deschis ochisorii cu "am uitat de unde mi-am luat eu counter"...html-ul chior....
bun hint.