vineri, 22 mai 2009

Sînt românii proşti, sau sînt proşti românii?







Sînt românii proşti, sau sînt proşti românii?

Ah!!! Aaaaaaaah!!!
De cîteva zile circulă pe mass şi pe bloguri o fotografie care vrea să demonstreze cît de proşti sînt inginerii români. Sîntem campioni mondiali la autodenigrare. Chiar şi distinsul domn jurnalist Ioan T. Morar, (mare admirator al domnului Băsescu) preia poza pe blogul lui din Cotidianul şi se lamentează de cît de proşti sînt constructorii români şi vai şi iarăşi vai!

Adică, vezi doamne, au construit pasajul din două capete şi, cînd au ajuns la mijloc şi-au dat seama că se întîlneşte exact cu „liniile de înaltă tensiune”. Acuma… în primul rînd că nu e vorba de linii de înaltă tensiune, ci de linii de alimentare a locomotivelor electrice, iar în al doilea rînd, unghiul din care e luată poza cu pricina este amăgitor, creînd o iluzie optică de prostit proştii.

Băi nene, dacă avea un dram de minte (ca mine, de exemplu…) dl. Morar mai căuta şi el, se mai documenta, că slava domnului, e mare grădina internetului. Îţi dau aici două poze cu celebrul deja Pasaj Pipera. Prima poză e luată de jos, astfel încît chiar pare că pasajul trece cam pe sub liniile electrice. A doua e luată de altcineva, de deasupra, adică din unghiul corect, ca să zic aşa… şi se vede clar că pasajul e conceput şi construit bine, adică trece lejer pe deasupra liniilor.

Rămîn, totuşi, cu dilema mea: sînt românii proşti, sau sînt proşti românii? Sau poate sînt doar răi?... dar Ioan T. Morar e prost, sau prost? Sau poate e doar rău… greu de spus…

5 comentarii:

dahey spunea...

sint si romani prosti,inevitabil....dar in general romanii fac totul dintr-un interes propriu,ignorand interesul comun din mediul in care lucreaza. am o vorba 'Genialitatea apare in momentul in care realizezi cat esti de prost'

te salut mos nebun

spor

doinavraci spunea...

La inginerie nu ma pricep,ca eu nu-s ca toti romanii care se pricep la toate!!Asa ca recunosc,eu sunt o romanca"proasta",ca daca eram desteapta scriam comentariul asta din Noua Zeelanda ,unde puteam sa plec de acum 18 ani.Dar daca am fost proasta....si nici acum nu cred ca mi-a trecut....Da si tu ai o limba ascutita...

Zorba spunea...

@doinavraci

am limba ascutita, fiindca am exersat la borcanele cu iaurt in copilarie

AliaX spunea...

nu suntem un neam de prosti, doar de fraieri...pierdem trenuri...in cazul podului, mai bine zis al lui Morar, a zis cineva ca ar fi destept? Nici macar rautate nu cred ca a fost, doar superficialitate. Plus o oarecare ingamfare, s-a crezut mare descoperitor a celei de-a 8-a minune a Caracalului. Se intampla tot timpul in presa, nu numai la nivel de individ, ci si de redactii intregi. Si invers, cand e ceva evident, trec pe langa acel fapt fara sa-i prinda intelesul.

Anonim spunea...

Se numeste "cognitive bias". Deformarea realitatii daca aceasta nu suporta altfel un model mental propriu. Modelul mental al alora care au acceptat poza este dorinta lor de a asista la fenomenul prostiei lumii inconjuratoare. Cand vezi o asemenea "eroare", iti ierti toate stupizeniile proprii. Podul ala iti demonstreaza ca esti un chior in tara orbilor, si e bine. Nenorocirea este sa continui sa suporti farsa chiar cand stii ca realitatea e alta.

Morar (ca si restul de 90%+ din jurnalisti) este un cetatean mediocru, incult, snob, superficial. Cand iti bati joc de sutele de oameni care muncesc la podul ala, adaugi intr-adevar la prostia ta si o mare doza de rautate.

Oricum, tema cu podul fotografiat tendentios e doar in aparenta spectaculoasa. Presa face marsavii mult mai mari in mod regulat.