joi, 25 septembrie 2008

Revolutie la Vatican


Vaticanul imbratiseaza teoria evolutionista

Asa au sunat titlurile presei din intreaga lume acum citeva zile.
Era si timpul – mi-am zis. Dupa ce a combatut vreme prea indelungata „erezia” ca Pamintul ar fi rotund si ca s-ar invirti in jurul Soarelui, si a mai si prajit citiva eretici, printre care si pe Giordano Bruno, biserica catolica a trebuit sa cedeze in fata evidentei soptite printre dinti de Galileo Galilei – „Eppur si muove”.

Ca si acum aproape 500 de ani, cu Pamintul care se invirte in jurul Soarelui, si in prezent sint destui oameni a caror minte nu poate cuprinde inspaimintatoarea teorie a evolutiei. Dar, dupa cum arata statisticile, sint si tot mai multi care o imbratiseaza si care nu mai pot accepta pe nemestecate creationismul.

Ce face acum Vaticanul? Dupa mine, o miscare deosebit de inteligenta, si care vine in intimpinarea celor care ezita intre creationism si evolutionism. Iata ce spune un inalt demnitar catolic:

„Teoria evoluţiei e perfect compatibilă cu Biblia, a declarat arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, ministrul Culturii din Vatican.”.

Tot Vaticanul vine si cu o completare interesanta:

“În acest sens, Biserica Catolică propovăduieşte o evoluţie teistă, spunând că nu există nici un motiv pentru care Dumnezeu nu s-ar fi putut folosi de un proces evolutiv pentru plăsmuirea speciei umane.”.

E clar ca „adaptarea” dogmei la stiinta are un scop cit se poate de precis – pastrarea credinciosilor educati si cam sceptici, si aducerea inapoi la turma a celor care s-au desprins, nemaiputind accepta discrepanta dintre creationismul traditional si evidenta evolutionismului. Problema, dupa mine, va fi cu cei needucati, in mintea carora va fi un mare talmes-balmes, caci pe cortexul lor e sapata atit de adinc informatia ca Dumnezeu a facut lumea in 6 zile plus una de odihna, acum 6000 de ani, incit va fi nevoie de niste picamere idiologice pentru dislocarea ei.

Si mai e un motiv pentru care Vaticanul face aceasta pirueta dogmatica, dupa opinia mea: baza credintei crestine este foarte fragila – revelatii (produse mai ales in vis, deci in somn), aratari miraculoase si minuni (toate relatate si toate intimplate in vremuri imemorabile) si, mai ales, foarte fragila teorie ca o anumita doamna a ramas insarcinata cu insusi Dumnezeu, virgina fiind, si a dat nastere fiului Domnului, care a murit si a inviat dupa cca. 3 zile. In consecinta, Vaticanul s-a hotarit sa inceapa constructia unei noi credinte. Repet, este extrem de interesanta afirmatia „nu există nici un motiv pentru care Dumnezeu nu s-ar fi putut folosi de un proces evolutiv pentru plăsmuirea speciei umane”. E prima caramida pusa la temelia unei noi constructii fara de care crestinismul se afla in mare pericol, vechea temelie fiind deja subreda. Bine, mie, ca adept al evolutionismului, parca mi-ar placea sa vad cosmelia darimata si miliarde de constiinte eliberate, dar, privind rational, o intreaga civilizatie occidentala se sprijina la rindu-i pe crestinism, asa ca-mi retrag cuvintele, va rog sa ma scuzati si sa nu ma ardeti pe rug.

Sint sigur ca multi mi-ar da bucurosi niste pumni in cap pentru indrazneala celor afirmate mai sus, asa cum acum 500 de ani mi-ar fi dat daca as fi afirmat ca Pamintul nu e plat si nu are 7 ceruri desupra lui. Puteti sa-mi dati pumni in cap votind in sondajul alaturat. Nu e bine sa incercati sa-mi dati pumni in cap la modul fizic, fiindca am si eu pumni si mai si dau bine.

Final – ce face ortodoxia in vreme ce catolicii pun de-o revolutie? Isi curata firmiturile din barbile medievale ale distinsilor ei reprezentanti si isi mingiie cu drag pintecele.


http://www.youtube.com/watch?v=V7H_eRsSnWY

4 comentarii:

Nagy Zsófia spunea...

"What I have done is to show that it is possible for the way the universe began to be determined by the laws of science. In that case, it would not be necessary to appeal to God to decide how the universe began. This doesn't prove that there is no God, only that God is not necessary."
Steven Hawking

Anonim spunea...

Ce simplu sa te dai evolutionist dupa 500 de ani de cand asta era o chestie cool. Eroism post factum, erectie post coitum.
De-acuma, daca tot a renuntat biserica la creationism, e timpul sa atacam! Sa devenim noi creationisti! E o nisa neacoperita - in plus: daca e adevarata? Daca Dumnezeu chiar a creat lumea?
Imagineaza-ti! Tu, singurul creationist din lume!

Simt ca ceva s-a prabusit! Daca si biserica e de-acord cu bozonii si leptonii si cu teoria coardelor si papa o sa-si dea mana cu Hawking (acest adevarat fizician al fizicii moderne), ma simt ca o frequenta avis.

Raspundacul

Anonim spunea...

Sau, poate de-acum vor aparea noi particule in fizica nucleara:

Dumnezonul - particula care produce protoni cu o rata de descarcare energetica de 1/7 (6 unitati produce si are un interval de reincarcare).
Cationul - asta deja exista, din el s-a facut biserica catolica, are capacitatea de a polariza medii mixte. Oamenii de stiinta de la Vatican il folosesc la spalarea pacatelor, Procter&Gamble face detergenti cationici de spalare a petelor...
Iisusonul - e o particula hibrid, intre proton, foton si boson, trecand de la o stare la alta prin schimbari de faza periodice. Experimentele facute de biserica catolica acum 2000 de ani au relevat ca iisusonul rezista sub forma de proton aprox 10^9 secunde, dupa care isi pierde energia si s-a speculat se converteste in boson. Exista ipoteze dupa care reconvertirea in proton se petrece dupa un interval de aprox 2012 ani.

Experimentele stiintifice de la Vatican vor avea insa o mare problema: vor fi foarte foarte costisitoare, papalitatea intentionand sa amenajeze un Large Hadron Collider batut in nestemate si ferecat in argint si deservit de 20.000 din cei mai reputati preoti din lume, in vederea obtinerii de minuni in mod controlat. Experimentul este de cotitura pentru umanitate, deoarece el deschide poarta spre o era fara precedent: iertarea personalizata a pacatelor, indeplinirea automata a dorintelor, o sursa regenerabila si ieftina de mantuire a sufletului... De aceea, astazi mai mult ca niciodata e nevoie de donatii masive.

Raspundacul electronic

Zorba spunea...

@Raspundacul

N-a renuntat biserica la creationism, bre, ci doar se adapteaza, asa presupun eu, cel putin. Cit despre nise libere, astea-s cu duiumul, nu e cazul sa ne repezim asa, doar fiindca e libera. Ia uite-aicea nise libere:
1) Nimeni nu maninca betoane armate cu garnitura de cartofi natur. Pă ele!
2) Nimanui nu i-a trecut prin cap sa-i vinda unui eschimos chiloti marca Botezatu. E loc!
etc.
Cit despre vesnica intrebare "Daca Dumnezeu chiar a creat lumea?", ei bine, nu gasesc un raspuns mai potrivit decit cel al marelui George Carlin: "Well, I guess I'm fucked!"
Si sa stii o chestie: erectia post coitum e semn de virilitate, fratioare; mie mi se intimpla mereu. Ceea ce le doresc tuturor.